Kako razviti dobre navike | Life by Nature

Koliko puta vam se desilo sledeće...

Ponoć je, spremate se za spavanje i razmišljate o tome kako vam je prošao dan. Shvatate da ste ustali u 11, proveli pola dana surfujući po internetu, igrajući igrice i gledajući tv. Niste se hranili zdravo, za doručak ste pojeli pecivo koje ste kupili u pekari, ručak ste preskočili jer niste imali vremena da spremite sebi nešto za jelo pa ste grickali usput, a za večeru ste naručili picu jer ste previše umorni da sami spremite. Opet niste otišli na trening za koji ste rekli da ćete sigurno “sutra” otići, a sudovi, đubre i stvari koje ste rekli da ćete raskloniti i dalje stoje. Sve u svemu niste zadovoljni.

Obećali ste sebi po stoti put da ćete od sutra promeniti loše navike, ustati ranije, otići na trening, hraniti se zdravije, konačno pročitati knjigu koja vam stoji pored kreveta već mesecima, i prestati da provodite toliko vremena na telefonu ili ispred televizora, samo da se opet vratite posle par dana na staro. Da li vam zvuči poznato?

Da li se osećate kao da ste konstanto u ciklusu dobrih  namera, pokušavate da poboljšate svoj život ali nikako ne možete da budete istrajni tome?

Postoji par stvari koje možete da uradite koje će vam pomoći da stvorite dobre navike i da ih zadržite.

Počnite polako

Jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave pokušavajući da stvore dobre navike su planiranje i praktikovanje previše novih stvari odjednom. Do juče ste ustajali u 11, živeli na pici, pecivu i slatkišima, izbegavali teretanu, provodili 5+ sati na telefonu i vozili bicikl jednom godišnje, a već danas ustajete u 7, jedete svo voće i povrće, kupujete razne “superfood” namirnice, trenirate skoro svaki dan i izbrisali ste društvene mreže sa telefona, samo da posle mesec dana pregorite i psihički i fizički i vratite se na stare navike.

Organizam ne voli promene, i boriće se da se vrati ka poznatom, ka navikama koje ste gajili mesecima, ako ne i godinama, te će drastične promene uvek imati kontra efekat kad su navike u pitanju.

Umerenost je ključ ka stvaranju dobrih navika. Počnite polako i implementujte jednu po jednu stvar u svoj život. Za lako izvodljive navike kao što su na primer čaša vode na prazan stomak odmah posle buđenja ili čitanje pola sata pre spavanja je potrebno otprilike 21 dan dok ne postanu nešto što ćete raditi automatski svaki dan, dok za malo zahtevnije navike će biti potrebno i do par meseci.

Napravite listu svih navika koje bi ste voleli da imate u svom životu i počnite sa jednom lakom i jednom teškom.

Primer jedne teške navike bi bio odlazak u teretanu 5 puta nedeljno. Naravno ako pokušate već od prve nedelje da idete 5 puta nedeljno u teretano biće vam izuzetno teško, ako ne i nemoguće. Postavite sebi pitanje koliko vremena možete da odvojite nedeljno za trening a da vam to ne remeti trenutne obaveze. Ako imate slobodno samo sat vremena nedeljno, idite na trening tih sat vremena, i držite se toga narednih nekoliko nedelja bez preskakanja. Nakon što ste stvorili naviku odlaska jednom nedeljno na trening, ubacite još jedan trening i držite se toga narednih nekoliko nedelja dok vam i to ne postane navika. Povećavajte broj sve do 5 treninga nedeljno.

Razlog ovome je izlaganje organizma promenama koje neće biti drastične i neće stvoriti veliki odbrambeni mehanizam protiv novih navika koje unosite u svoj život i samim tim povećati uspeh ka njihovom ostvarenju.

Materijalizujte navike

Možda ste se sad zapitali šta zapravo znači pojam materijalizovanja navika, evo i objašnjenja:
Ako želite opet kao primer da idete u teretanu više puta nedeljno, samo govoreći sebi da ćete ove nedelje otići u teretanu neće biti dovoljno. Ono što je potrebno da uradite jeste da odredite tačan dan, vreme, mesto i plan treninga i zapišete ga u kalendar sa podsetnikom na telefonu ili na parčetu papira koje ćete zalepiti na mesto pored kojeg stalno prolazite, i koje će vas podsetetiti svaki put. Na taj način govorite sebi da ćete taj trening sigurno uraditi tad i tad jer sad postaje deo realnosti a ne samo misao u vašoj glavi. Naravno ovo ne morate raditi svaki put, već samo na početku stvaranja navika dok ne udjete u rutinu.

Takođe vam može biti od pomoći ako obavestite nekog bližnjeg da ste počeli da trenirate i da želite da idete u teretanu 5 puta nedeljno. Time što ste obavestili nekog ko vam znači podsvesno govorite sebi da ne želite da izneverite tu osobu time što ćete odustati i niste istrajni.

Još bolji način bi bio ako pokušate zajedno sa tom osobom da implementujete tu naviku (ili navike), i međusobno se podržavate.

Napravite izazov

Još jedan odličan način implementovanja dobrih navika je pravljenje izazova (eng. challenge).
Trenutno najpopularniji, i po mom mišljenju najdelotvorniji ako se pravilno izvrši je tridesetodnevni izazov (eng. 30-day challenge). Evo i par primera tridesetodnevnog izazova:

 • 30 dana tuširanja hladnom vodom
 • 30 dana bez rafinisanog šećera
 • 30 dana bez fast food-a (junk food)
 • 30 dana bez kofeina
 • 30 dana bez društvenih mreža
 • 30 dana meditacije
 • 30 dana istezanja
 • 30 dana ranog ustajanja
 • 30 dana čitanja
 • 30 dana jutarnje šetnje
 • 30 dana treniranja
 • 30 dana spavanja 6-8 sati

Ako praktikujete jednu od ovih stvari svakog meseca, a zadržite prethodne, za godinu dana imaćete 12 novih navika koje će vam poboljšati život u svakom smislu.

Jedan od saveta bi bio da uzmete svesku i zapisujete svaki dan kako se osećate, šta ste radili, koje su vam poteškoće i slično, jer ćete na taj način materijalizovati navike i ostati tome istrajni, i moći ćete bolje da razumete sebe, svoje mane i vrline.

Da rezimiramo

 1. Zapišite sve loše navike koje smatrate da imate i želite da promenite, i zapišite sve dobre navike koje želite da implementujete u svoj život.
 2. Počnite polako. Ne počinjite sa svim navikama odjednom, već krenite sa jednom lakom i jednom teškom navikom.
 3. Materijalizujte navike. Napravite podsetnik u telefonu ili na parčetu papira, i obavestite nekog ko vam znači da ćete početi sa tom navikom.
 4.  Napravite izazov. Nije bitno da li je vremenski ili imate neki drugi cilj, pravljenje izazova povećava šansu za uspehom, jer stavljate sebi do znanja da vam je do toga stalo.
 5.  Vizualiacija i afirmacija su odličan način da budete istrajni u tome što radite. Ako zamišljate sebe kako svako jutro ustajete u 6, idete na trening, hranite se zdravo, itd., dobijate dodatnu motivaciju da to i učinite, a afirmacijom programirate vašu podsvest da pravilnim razmišljanjem uspostavite nove navike.